MENÜ ☰
Çocuk ve Genç » Kültür-Sanat, Yazarlar » Yaratıcı Drama Temelli Çocuk Tiyatrosu
Gülay SORMAGEÇ
Yaratıcı Drama Temelli Çocuk Tiyatrosu

Eğitici yönü ve eğlendiri yönü ile çocuk tiyatrosu. Kültürel kodlarımızda yer alan değerlerin içselleştirilmesinde çocuk tiyatrosunun rolü var mı? Sözünü edeceğimiz şu çalışmalar bu soruyu cevaplıyor. Adana Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunun ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Pedagog Dramaturg Nurdan Özgün hanımefendinin yazdığı, Pedagog Rejisör Dr. Rasim Aşın’ın yönettiği “Dede Korkut Hikayeleri”nin sahnelendiği anlamlı bir çalışmadan söz etmek istiyoruz. Dikkatimizi çeken “Her yaş grubu kendi yaşına uygun oyun izlemeli” düşüncesiyle yola çıkılmış olması. Alanında yetkin kişiler tarafından gerçekleştirilmiş olması. Pedagojik ve psikolojik danışman rehberliğinde 10-12 yaş çocukları için sahnelenmiş olması ve hikayeler sahnelenirken yer yer çocukların da sahneye çıkartılıp oyuna katılmış olması. Başka bir güzelliği de; Türkiye’nin farklı yörelerinin folklorik özelliklerinin sergilenmiş olması. Oyunların ana teması akıl ve güç ilişkisi, gücün akılla birlikte kullanıldığında olumlu sonuç vereceğinin işlenmiş olması.
Adana Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından “ Dede Korkut Kitabı” adlı çocuk oyununu sahnelenmesindeki duyarlı ev sahipliğinin ülkemizde diğer belediyelere de örnek teşkil etmesi temennimiz. Çünkü: Tiyatro ile çocukluklar oyun içinde yaşayarak öğreniyor ve bu çocuklarımızın oyun ihtiyacının karşılanmasına katkı sağladığı gibi tiyatro aracılığı ile değerlerin içselleştirmesine de önemli katkı sağlıyor. Şurası bir gerçek; Bizim çocuk olduğumuz zamanlar ağaca çıkmak bir eğlenceydi, ip atlamak, top oynamak, evcilik oynamak, büyüklerden masal dinlemek vs… Evcilik oynamak aslında bir tiyatro sahnelemek değil mi?
Apartman hayatı, okullar, ardı arkası kesilemeyen kurslar. Sınavlara yetişme ve başarılı olma telaşı da ayrı bir yük. Sevgisiz(!) ve çocuk atan kalbinin sesini dinleme fırsatı veremediğimiz çocuklarımız. Büyüklerin onlar için beklentileri ve yine büyüklerin hayat gailesinden ister istemez olumsuz nasiplenen çocuklar, çocuklarımız. Sözünü ettiğimiz olumsuzlukların çocuklarımızı problemli gençler ve büyümeden yaşlanan bireyler olarak hayata itilmesine sebep oluyor. Bu duruma seyirci kalmamanın hassasiyeti onlara tiyatroyu sevdirmek ve tiyatro oynamak için fırsatlar geliştirmekten geçiyor. Sizce insanın kendinin kotarmadığı bir hayata İtilmesi, böyle bir hayatın içinde olması başlı başına mutsuzluk sebebi değil midir?
Elbette çocukların çocuk yüreklerinde taşıdıkları sevgiyi yaşaması hayatı boyunca mutlu ve çözüm üretici bir birey olması çok çok önemli. Çocuklarda yaratıcı zekayı harekete geçirici, kendini keşfetmesi ve eğlenerek öğrenmesi ve bundan haz alması tiyatro aracılığıyla mümkün olabilir. Okullarda yapılan yüklü eğitimin çocuğun ruhunda yaralanmalara sebep olmaması yahut bu yükün ağırlığının hafifletilmesi için çocuk tiyatrosu önemsenmeli. Çocuk Tiyatrosu’nun sosyal etkinliğin ötesine taşınması mümkün olan dersler de tiyatronun bir ders işleme yöntemi olarak algılanmasıyla mümkün olabilir.
Söz buraya gelmişken adanmış bir yürek Dr. Rasim AŞIN Beyefendi’nin gayretinden haberdar olmamız gerektiği düşüncesindeyiz kıymetli dostlar!
Çocuk Tiyatrosu Araştırmaları Laboratuarı Derneği Başkanı Pedagog Rejisör Dr. Rasim Aşın Beyefendi derneğin kuruluş amacının Sart’ta bir “ Tiyatro Köyü” kurmak olduğunu ifade ediyor. Derneğin amacının Tiyatro Sanatı Eğitimi vermek olduğunu uluslararası kapsamda çocuk tiyatroları festivali gerçekleştirilebilecek nitelikte çalışmaların olacağını ve nisan ayı içinde de yetişkinler için tiyatro festivali yapılabileceğini ifade ediyor.
Dileğimiz adanmış bir yüreğin sesini duyabilenlerin sayısının artması!..
TRT AVAZ’da sımsıcak bir adı olan “Çocuk Kalbi” programı başlı başına eğitici ve öğretici bir çalışma. Eğlenerek öğretiyor. Öğrenci merkezli öğrenmenin sahnelenmiş hali.
Aynı zamanda Azerbaycan Devlet Tiyatro Sanatçısı olan Sayın Aşın; programın hedefinin Türk Dünyası çocuklarının tiyatro sanatı aracılığı ile birbirleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak olduğunu ifade ediyor. Biz de bu çalışmanın meyvesinin; Dil de Birliği etkinleştireceğini, Fikirde Birliği destekleyeceğini bunun da İşte Birliği kolaylaştıracağını düşünmekteyiz. Çünkü; değerler eğitimi konulu temalardan yola çıkılmıştır. Hedeflerinin özellikle 4-8 yaş grubu çocukları Tiyatro Sanatı ile tanıştırmak olduğunu; Böylelikle çocukların evlerinde ve okullarında tiyatro yapmalarını özendirmek ve bilinçli bir tiyatro seyircisi olmalarını teşvik etmek amacıyla bu programın gerçekleştirildiğini ifade ediyor.
Yaratıcı drama temelli anlatısal çocuk programı “ Çocuk Kalbi” her cumartesi- pazar 09.25 de canlı yayınlanmakta. “ Tiyatro Her Yerde, Her Yerde Tiyatro” sloganıyla yola çıkan “ Çocuk Kalbi” çocuklara tiyatroyu sevdirmeyi amaçlıyor.
Son olarak Sayın Aşın’ın aldığı ödülden de söz etmek istiyoruz. Hiçbir emeğin heba olmayacağının güzel bir geri bildirimi olmalı bu ödül… Adanmış bir yürek demiştik Dr. Rasim Aşın Beyefendi için. 5-Aralık-2014’te kendilerinin “ Emek Ödülü” almış olması gelecek adına ve çalışmaları adına umut verici bir güzellik!

📆 04 Ocak 2015 Pazar 19:27   ·   💬 0 yorum   ·  
Folklor Akademi Dergisi

YAZARLAR

SÖYLEŞİ

ANKET

Sitemizi nasıl buldunuz?

Sonuçları görüntüle

Yükleniyor ... Yükleniyor ...