Yeniden Merhaba…
Geçen yazımızda fotoğrafçılık hakkında genel bilgiler vermiştik. Bu ayda sohbetimize fotoğrafın tarihi ile devam ediyoruz.
Işıkla resim yapma sanatı olarak tanımlanan fotoğrafın başlangıç tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte M.Ö. 5. Yüzyılda Çinli filozof Mo Ti’nin, M.Ö. 4. Yüzyılda da Aristo’nun mağara deliğinden içeri giren ışığın karşı duvarda ters bir görüntü oluştuğunu tespit ettiklerini ve bunu kayıt altına aldıklarını biliyoruz.
10. Yüzyılda, Basralı bilim adamı İbni-l Heysem’in güneş tutulması izlemek için fotoğraf makinasının atası sayılan Camera Obscura ismi verilen ilkel karanlık kutuyu kullandığı, 15. Yüzyılda da Leonardo Da Vinci’nin buna benzer karanlık oda deneyleri yaptığı ve notlarında yayımladığı bilinmektedir.
Camera Obscura’ya Danille Barbero’nun 16ncı Yüzyılda bir diyafram düzeneği, Giralamo Cardano’ nun da ince kenarlı bir mercek ilave etmesiyle fotoğraf makinası mekanik açıdan ilkel de olsa tamamlanmış oldu.
17-18. Yüzyılda devam eden çalışmalarla Camera Obscura boyutları taşınabilir hale geldi. Alman bilim adamı Johann Zahn 1776 ‘da özellikle portre resimleri çekebilmek için elde taşınabilecek kadar küçük kamerayı imal etti.
Cihaz mekanik ve optik olarak gelişirken, görüntüyü kaydetmeyi sağlayacak fotoğraf kimyası üzerinde de araştırmalar da sürüyordu. Işığa duyarlı kimyasal maddeler üzerinde ilk çalışmayı Cristoph Adlof Boldwin gerçekleştirdi. Buluşu latince ışık taşıyıcısı anlamına gelen “Fosfor”du.
1727 yılında Alman Tıp Profesörü Johann Heinrich Schulze, Boldwin’in deneylerini izledi. Schpophors adlı eriyiği keşfetti. Kağıda veya rafine edilmiş derilere oyulmuş desenlerle Gümüş Nitrat doldurulmuş şişeleri güneşe bıraktığında bunların duyarlı yüzey üzerine iz bıraktığını gördü. Bunlar ömürsüz ilk fotoğraflardı.
1802 yılında İngiliz Thomas Wedgwood Gümüş Nitrat emdirilmiş beyaz kağıt ve deri parçaları ile deneyler yaptı. Camera Obscura ile çok silik görüntüler alabildi.
1816 ’da Joseph Nicephore Niepce vernikle saydamlaştırdığı bir kağıtta oluşan görüntüleri, kalay levha üzerine geçirmeyi başarmış ve kullandığı çeşitli kimyasal maddelerle deneylerini sürdürmüştür. 1824 yılında evinin odasını Camera Obscura’ ya çevirerek, bütün bir gün, sekiz saatlik bir pozlandırma ile penceresinden görünen avlunun görüntüsünü odanın bir duvarına kaydeder. Bu duvar bugün New York Kodak müzesinde bulunmaktadır.
1827 yılında Jacques Louis Daguerre, Niepce ile çalışmaya başlar. Yeni bir yöntem keşfederek buluşunu Fransız bilim akademisine açıklar.
Ve FOTOĞRAF 19 Ağustos 1839’da Fransız Bilimler Akademisinden ARAGO tarafından resmen tüm dünyaya duyurulur. Özellikle ressamlar tarafından sert tepkiler alınır. Parisli tarih konuları ressamı Paul Delaroche, akademinin tarihsel oturumunda, “resim sanatı ölmüştür” diye bağırmış, İngiliz meslektaşı William Turner de, optik çağın açılışına sert tepki göstermiş ve “Bu sanatın sonudur” demiştir.
WILLIAM HENRY FOX TALBOT 1842 yılında ilk ticari amaçlı laboratuarını kurmuştur. TALBOT ‘un çalışmalarına yardımcı olan SIR JOHN HERSCHEL’de poz süresini insan fotoğrafları çekebilecek kadar kısaltacak bir yöntem bulmuştur.
GEORGE EASTMAN 1885 ‘te ilk amatör makineyi bularak 100 filmlik bir depozit sistemini kurmuştur. “Siz düğmeye basınız, gerisini biz hallederiz” sloganı ile fotoğraf makinesini tüm katmanlara yaymıştır.
Fotoğraf, bilinçli olarak ilk kez 1853 -1856 yıllarında Kırım Savaşında iletişim maksatlı kullanılmıştır. İngiliz REOGER FENTON’un çektiği 360 adet savaş fotoğrafı medya niteliğinde kullanmıştır.
Karanlık bir odadan başlayan Fotoğraf Makinasının serüveni halen tüm hızıyla, nerede duracağını bilemediğimiz yere doğru devam etmektedir.
Bol ışıklı, bol renkli, bol fotoğraflı günler…