UNICEF’in yayımladığı yeni bir analize göre, dünya çapında 450 milyonu çocuk olmak üzere 1,42 milyardan fazla insan su kıtlığı riskinin yüksek veya aşırı yüksek olduğu yerlerde yaşıyor. Bu da dünyadaki her 5 çocuktan 1’inin günlük ihtiyaçlarını karşılayacak suya erişemediği anlamına geliyor.
Yapılan analizde, su kıtlığı risklerinin kötü su hizmetleri nedeniyle arttığı yerler tanımlanıyor. Buralarda yaşayan toplumlar, temin edilmesi 30 dakikadan fazla sürebilen yüzey suyuna, iyileştirilmemiş kaynaklara veya suya bağımlı durumda.
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore: “Dünya su krizini halihazırda yaşıyor. İklim değişikliği bu durumu daha da kötüleştirecek. Bunun en büyük mağduru ise çocuklar. Kuyular kuruduğunda çocuklar su getirmek için okula gidemiyor. Kuraklık gıdaya erişimi azalttığında çocuklar yetersiz beslenme ve az gelişme riski ile karşı karşıya kalıyor. Sel meydana geldiğinde çocuklar su kaynaklı hastalıklara yakalanıyor. Su kaynakları azaldığında ise çocuklar hastalıklarla mücadele etmek için ellerini yıkayamıyorlar.”
Veriler, 80’i aşkın ülkede çocukların su kıtlığı riskinin yüksek veya aşırı yüksek olduğu yerlerde yaşadığını gösteriyor. Doğu ve Güney Afrika, bu tür yerlerde yaşayan çocukların oranının en yüksek olduğu bölgeler. Çocukların yarısından fazlası (yüzde 58) her gün yeterli suya erişimde zorluk yaşıyor. Bu bölgeleri Batı ve Orta Afrika (yüzde 31), Güney Asya (yüzde 25) ve Ortadoğu (yüzde 23) takip ediyor. Güney Asya, su kıtlığı riskinin yüksek veya aşırı yüksek olduğu yerlerde yaşayan en fazla sayıda çocuğa ev sahipliği yapıyor (155 milyondan fazla çocuk).
10 yaşındaki Genet ve iki yaşındaki kardeşi Samuel, Etiyopya’da UNICEF’in yeni inşa ettiği bir su noktasından evlerine su taşıyor.